Persbericht btw-verlaging

Extra voordeel op onderhoudskosten door btw-verlaging in de bouwsector

Persbericht 

Btw-verlaging levert bouwsector 6 miljard euro op, maar mensen gaan wel minder snel verhuizen
Ondernemers in de bouw kunnen flink profiteren van de btw-verlaging op verbouwingen van een huis die demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiƫn) dinsdag heeft ingesteld. Bij optimaal gebruik kan de maatregel de sector 6 miljard euro opleveren, schat koepelorganisatie Bouwend Nederland.

Stimulans
Beter laat dan nooit, is de teneur bij de vakbonden. CNV Bouwnijverheid erkent dat het besluit de woningmarkt en daarmee het werk in de bouw stimuleert, maar volgens de vakbond heeft de regering veel te lang met de ingreep gewacht. ,,Onze Belgische collega's hebben al anderhalf jaar profijt gehad van een btw-verlaging op nieuwbouw. Dat hadden wij ook kunnen hebben. Het is een gemiste kans'', zegt John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw.

Impuls
Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben er de afgelopen tijd bij de politiek op aangedrongen de bouwsector een impuls te geven. De branche is zeer geraakt door de economische crisis. De werkgelegenheid liep met duizenden arbeidsplaatsen terug en talloze bedrijven gingen failliet.

Lagere BTW
De Jager verlaagt het btw-tarief op verbouwingen tijdelijk van 19 naar 6 procent. Daarnaast kondigde de minister vijf andere maatregelen aan. De hogere grens van de Nationale Hypotheek Garantie is tot eind volgend jaar verlengd. Mensen die al een nieuw huis hebben gekocht maar het oude nog niet hebben verkocht, kunnen langer voor beide huizen hypotheekrenteaftrek krijgen. Die regeling bestond al, maar is tijdelijk verlengd van twee naar drie jaar.

Stimulering
Eerdere stimuleringsmaatregelen van de overheid, zoals de crisiswet, werken vooral in het voordeel van grotere bouwbedrijven. Van de verlaging van de btw-toeslag op verbouwingen profiteren vooral zzp-ers en het mkb. Consumenten die hun huis willen verbouwen, kunnen honderden euro's besparen.

Verhuizen
Bij VastgoedPro, de beroepsorganisatie voor makelaars en taxateurs, komt de maatregel hard aan. Directeur Ed van de Bijl vreest dat de verkoop van huizen nu nog meer stokt dan al het geval was. Mensen met verhuisplannen zouden volgens Van der Bijl eerder geneigd zijn hun huidige huis te verbouwen. Op jaarbasis zou dat kunnen betekenen dat er duizenden woningen minder worden verkocht, wat neerkomt op minder werk voor makelaars.

Makelaars
Makelaarsvereniging NVM is het daar niet mee eens. De btw-verlaging zou de mobiliteit op de woningmarkt juist vergroten, omdat mensen die hun huis opknappen juist weer meedoen op de markt. ,,Alleen huizen die goed zijn opgeknapt, worden verkocht'', zei een woordvoerder. Bovendien profiteren de huiseigenaren op lange termijn van een waardestijging van hun woning.

Arbeidsloon
Het lagere btw-tarief is van toepassing op arbeidsloon, niet op materialen. De maatregel geldt voor een periode van negen maanden: van 1 oktober dit jaar tot 1 juli volgend jaar. Dat is niet lang genoeg, vindt de Aannemersfederatie Nederland. ,,Prognoses geven immers aan dat de omzetdaling in de bouwnijverheid tot in 2012 zal voortduren'', aldus de bouwkoepel die zich er nu sterk voor gaat maken dat het lagere tarief na 1 juli blijft bestaan.

Bron: © RTLZ.nl



 

 

 
  • Vraag vrijblijvende offerte aan
Please wait while JT SlideShow is loading images...
Photo Title 1Photo Title 2Photo Title 3Photo Title 4